VIP-Report

Schalles?!?

Door: Annet

Blijf op de hoogte en volg Osborne

27 Juli 2025 | Zwitserland, Zug

Het schooljaar zit er weer op en de acht weken durende schoolvakantie is alweer enige tijd geleden begonnen. Terugkijkend op de afgelopen maanden was er in tegenstelling tot vorig jaar geen plotselinge sneeuwbui meer eind April, die deed vermoeden dat het weer winter was. Wel zijn we via een erg nat voorjaar rechtsreeks een erg zonnige zomer in gegaan. Onze laatste echt winterse activiteiten speelden zich begin Maart af, waarbij Oliver en ik samen met vrienden een full moon snow shoe hike deden in Stoos. Het had toen de nacht ervoor net flink gesneeuwd, dus liepen we door een dik pak sneeuw in het donker met hoofdlampje op, door een magisch uitziend landschap (helaas geen full moon te zien doordat het bewolkt was) en werden na 2,5 uur flink doorlopen beloond middels een heerlijke kaasfondue.

Verder stond het voorjaar vol met leuke afspraken met vrienden voor avondjes/ dagjes uit, hele mooie wandelingen die ik samen met mijn ‘Trailclub’ heb gemaakt, een wandelclub die ik samen met een aantal andere moeders van school begin dit jaar heb opgericht, waarbij de nadruk ligt op de mooie Zwitserse omgeving te ontdekken en na afloop samen koffie drinken en lunchen om bij te kletsen. Dit in tegenstelling tot de “echte” hikinggroup van school waarbij ze in een flink tempo als echte hikers de bergen in gaan. Dat vonden wij iets te hoog gegrepen. En naast ons nog een hele grote groep, waardoor de Trailclub is ontstaan! We hebben de verjaardag van Mia gevierd, waarbij ze zelf een circuit van spellen heeft bedacht en georganiseerd in de afgehuurde gymzaal in Zug, inclusief prijzen na afloop. Er waren weer een aantal track [e-38] field tournaments, waar Mia in de prijzen viel met haar sprint en haar relay-team en met een aantal mooie medailles naar huis ging. Nadat de sneeuw deels gesmolten was, is Finn weer gaan mountainbiken, waarbij hij zelf “even op en neer de Zugerberg op” ging als hij niks te doen had op een “saaie zondagmiddag” en samen met Oliver een weekend naar Flims/ Laax ging (wat bekend staat als walhalla voor ski en mountainbiken). Mia ging met haar grade naar Wengen (waar de school hun chalet heeft) en als letterlijk hoogtepunt naar het alom bekende (voor Zwitsers en alle toeristen die het massaal bezoeken!) Jungfrau Joch ging, het hoogste treinstation van Europa dat middenin de Alpen ligt. Al leek het achteraf wel dat wij meer onder de indruk waren van dit gegeven en er meer aandacht aan gaven dan Mia zelf die tussen neus en lippen door vertelde dat het “wel oke” was om gezien te hebben! Gelukkig konden Oliver en ik daarna zelf op ontdekking naar een andere bijzondere plek in de Zwitserse natuur, tijdens ons dagje uit naar Lauterbunnen, wat bekend is om de 72 watervallen en de mooie uitzichten overal. De hike door de bergen was inderdaad ontzettend mooi! We begonnen door de sneeuw, hadden prachtige weidse uitzichten, zagen vele watervallen en ondertussen scheen de hele dag de zon wat het veel warmer maakte dan we aanvankelijk gedacht hadden. De extra lagen die we in onze rugzak meegenomen hadden waren gelukkig totaal overbodig gebleken!

In de Springbreak (de Nederlandse meivakantie) hebben we nog kunnen genieten van heerlijke zomerse dagen op Ibiza en kregen we bezoek van de Osborne Family (Christiaan, Eline, Vera en Robin die middenin hun verhuizing van Australië terug naar Engeland zaten en Tony en Marlene die gezellig aansloten). Samen hebben we zoveel mogelijk Zwitserse boxjes kunnen afvinken, van de kabelbaan omhoog, de hoge bergen in met sneeuw (we zijn de Mount Titlis opgegaan, speciaal voor Robin die in zijn leven nog nooit sneeuw had gezien!), gaan wandelen langs het Zugermeer en door het historisch stadscentrum, tot het eten van Zwitserse chocolade, taart en natuurlijk niet te vergeten de kaasfondue. Na de vakantie gingen alle school-events weer van start, waaronder een van de hoogtepunten; International Day. Met een aantal moeders samen hebben we ons best gedaan om de Dutch stand er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Versierd met Nederlandse vlaggen, vazen vol tulpen, houten klompen en iedereen gekleed in het oranje, verkochtten we stroopwafels, puntzakken drop en vers gemaakte poppertjes, die erg in trek waren. Eind Mei kwam Inge gezellig bij ons op bezoek. Samen zijn we veel gaan wandelen, hebben Zurich en Luzern bezocht en met als klap op de vuurpijl een speciaal bezoekje, inclusief overgang met boot naar het luxueuze Burgenstock Hotel, waar we voor de verjaardag van Inge samen genoten van een hele lekkere High Tea.

Ook zijn we weer een paar keer de grens overgegaan naar Italië. Zo zijn we samen met Mia en haar vriendin Rebecca in Milaan de Champions League finale gaan kijken (buiten op tv schermen, samen met alle lokale supporters en andere toeristen). Finn keek liever samen met zijn vrienden, in plaats van met ons [e-1f609]. Een paar weken erna ben ik samen met vriendinnen van mijn sportgroep naar Como gegaan, wat in het teken stond van gezellig samen zijn, lekker eten, met een bootje het Como meer op gaan en als enige sportieve inspanning met de funicolare omhoog naar Brunate en aldaar nog flink stuk steil omhoog wandelen tot de top. Bij thuiskomst arriveerden de Havivi’s voor een bezoek aan Zug en zijn we samen o.a. naar Mount Klewenalp gegaan, waar we een hele mooie wandeling gemaakt hebben en zij met een mountainscooter weer naar beneden gingen (Emily en ik namen Jackie veilig in de kabelbaan terug!). Aangezien het Pinksteren was, hadden we nog langer vrij en zijn we met z’n vieren ook weer richting Como gegaan (Como verveelt nooit en doordat het maar 2 uur is van Zug tot Como is het een hele makkelijke en fijne bestemming [e-1f60a]). Het was een heel relaxed bezoekje met elkaar, met heel mooi weer, waardoor ook wij een bootje hadden gehuurd om extra te kunnen genieten op en in het water! In de laatste weken voor de zomervakantie was het heerlijk zomers weer en hebben we volop genoten van zwemmen in het meer. Met name Finn is met zijn vrienden continue in het water te vinden, al springend van een brug in Zurich, tot slingerend aan een touw in Oberwil of bij het strandbad in Zug. Oliver en ik zijn wat meer op zoek gegaan naar mooie plekken in de omgeving, o.a. Vitznau, waar hij regelmatig al doorheen rijdt op zijn wielrenfiets en graag eens wat langer wilde rondkijken. Het strandbad zelf stelde niet heel veel voor in vergelijking met die van Zug, maar bij het terras een stukje verderop was het erg fijn vertoeven met een mooi uitzicht op ‘Der Luzerner Riviera’, zoals ze het meer van Luzern hier soms noemen! In juni was er tot slot ook nog het Dinner and Dance event van school voor alle Grade 8-students, waar ik samen met Fiona achter de mocktailbar stond, het fitness retreat van mijn sportgroep in de bergen van Flims/ Laax wat een super mooie ervaring was en waarbij we tegelijk mijn verjaardag vierden tijdens de hike en natuurlijk onze bijzondere reis naar Colombia, met als extraatje een omweg via Curacao! Alles bij elkaar, hebben we weer volop genoten van dit (school)jaar en kijken we uit naar alles wat komend jaar te brengen heeft!

Opvallende dingen;

-Duidelijke regels en touwen om alle ‘drukte’ in goede banen te leiden op de markt in Zurich; je moet netjes in de rij wachten bij het bordje tot je opgehaald wordt om je inkopen te gaan doen.

-Enorme plaatselijke hoosbuien boven het Zugermeer, waarbij Finn op 4 km afstand van ons compleet doorweekt werd, terwijl wij in Zug in de zon zaten.

-Wilde bloemen overal om ons heen; heel mooi en goed voor de natuur!

-Tijdens een bezoek aan Luzern bevonden Inge en ik ons opeens in een soort Middeleeuws tafereel van wat het leek, een plechtige ceremonie, waarvan we niet konden achterhalen waar we precies naar keken.

-Dat ze niet gewend zijn om mij op mijn Nederlandse fiets met krat rond te zien fietsen. Als ik dan ook nog Jackie in het krat zet, weten ze al helemaal niet wat ze zien als ik voorbij fiets!

-Dat we opeens een Nederlandse bakfiets en Amsterdamse paaltjes zagen middenin Zug!

-De man die de buitenmuur kwam repareren en zoals een Zwitser betaamt om klokslag 12uur exact stopte met werken, zijn lunch nuttigde en in alle gemak even ging genieten van een power nap, al liggend op het gras en een stuk piepschuim!

-Dat we steeds meer Zwitsers verstaan en proberen toe te passen in gesprekken, maar dat onze favoriet toch echt is:”Schalles?” Dit gebruiken ze in de winkel als je wat wilt kopen/ afrekenen en ze je vragen of dat alles is (Das isch alles, afgekort). “Ja, schalles!”zeggen we dan glimlachend terug [e-1f60a]

• 15 September 2025 - 09:18

Inge:

Wat een mooi verslag weer Annet! Fijn om op deze manier met al jullie activiteiten mee te genieten.. [e-1f60a]