Winter Wonderland
Door: Annet
Blijf op de hoogte en volg Osborne
08 Maart 2025 | Zwitserland, Zug
Zoals de locals ons regelmatig vol enthousiasme vertellen, is het dit jaar een erg goed ski seizoen. Zo viel er in de derde week van November al een enorm pak sneeuw en lopen we nu in Maart nog regelmatig door de sneeuw als we even een wandeling gaan doen die net iets hoger ligt dan bij ons hier in Zug. We hebben er dit ski seizoen dan ook optimaal van geprofiteerd door vaak op zondag te gaan skiën, variërend van Oliver en ik voor het eerst samen, tot Oliver alleen met Finn of Mia. Finn trekt er steeds meer er samen met vrienden op uit, waarbij ze in de vroege morgen met een grote groep afspreken om vervolgens met de trein en bus richting Engelberg (Mount Titlis) te gaan voor een hele dag skiën. Een stuk interessanter dan met je ouders meegaan! Al is een skivakantie naar de Italiaanse Dolomieten met elkaar altijd een goed idee! Net als vorig jaar, gingen we in de ‘Ski-break’ weer naar Ortiseij. Helaas, had Oliver enorme pech door op dag 1, na twee uur skiën een behoorlijke val te maken en de rest van de week (en seizoen!) uitgeschakeld te zijn door een blessure aan zijn knie. Desondanks deze pech en het feit dat we de hele week geen zon gezien hebben, heeft het ons wel opgeleverd dat we nu ook in enorm dichte mist kunnen skiën! Ik was vooral blij dat Mia bovenaan de helling steevast heel aardig riep: ”Volg mij!!!” terwijl ik Finn in een razend tempo voorbij zag scheuren en niet op of om keek waar ik, als langzaamste skiër van de groep, gebleven was! Ik had 1 focus en dat was Mia’s roze broek die ik niet uit het oog moest verliezen om op de juiste route te blijven!
Naast het skiën hebben we ook het snowshoeing ontdekt! Samen met vrienden hebben we een eerste twee uur durende tocht gemaakt en daarna nog een paar keer met mijn Trailclub. Deze club heb ik samen met een andere moeder van school opgestart, nadat we beiden vonden dat we er wel wat meer op uit konden gaan, de bergen in en we vaak ouders hetzelfde hoorden zeggen, maar niemand echt het initiatief hiervoor nam. Inmiddels hebben er zich zo’n 90 andere moeders bij aangesloten en organiseren we nu om de week een hike in de nabije omgeving, wat niet alleen lekker actief, maar vooral ook erg gezellig is doordat er steeds weer andere mensen meegaan!
Een andere nieuwe activiteit, was mijn eerste 10k-run samen met een grote groep vriendinnen. Allemaal zijn we lid van dezelfde groep waarmee we niet alleen doordeweeks actief sporten, maar ook allerlei dagjes uit en weekenden weg plannen. Dit keer gingen we naar Milaan, waarbij het merendeel van de groep de 21k rende en de rest de 10k op zich nam. Het was ijskoud die ochtend, enorm chaotisch met meer dan 10.000 deelnemers en niet te vergeten al die kinderkopjes in de binnenstad waar we op moesten letten om niet overheen te struikelen, maar…. des te trotser was ik op mijn medaille na afloop! Die avond stond de viering van onze sportieve prestatie, samen met een Birthday-dinner van een van ons op het programma en hebben we nogmaals uitgebreid kunnen genieten van de gezelligheid in Milaan!
Ondertussen hebben we onze jaarlijkse Sinterklaas/ surprise-avond gevierd, met natuurlijk Jan en Mariet ook van de partij. Met een volgeladen auto, inclusief verse krentenbollen, eierkoeken, worstenbroodjes, allerhande zoet broodbeleg en natuurlijk heel veel pepernoten met schuimpjes, zijn we weer voorzien van een Nederlandse voorraad aan eten! In de kerstvakantie zijn we zelf ook in Nederland geweest en verbleven we dit keer in een Airbnb huis. Hierdoor konden Roos en Luna nu eens bij Mia komen logeren en voelde het bijna weer als voorheen. Net als tijd doorbrengen met familie en kerst met elkaar vieren, is altijd weer heel erg fijn en gezellig om te doen. Daarnaast waren de bezoekjes aan de AH zeker een feest ter herkenning!
Terug in Zwitserland was het tijd om bezoek uit Nederland te ontvangen en had Oliver dit keer zijn vrienden op bezoek. Mooi gezicht om de mannen op matrasjes op de grond, knus naast elkaar in onze basement te zien logeren! De timing van hun bezoek kwam goed uit, aangezien zowel Finn als Mia toevallig beiden weg waren en ik daardoor de rol van de perfecte gastvrouw optimaal kon volbrengen! Ik heb in tijden niet zo veel staan koken en bakken als nu voor de mannen. Dat was super leuk om te doen en het hielp ook dat alles met veel enthousiasme ontvangen werd, wat op normale dagen hier in huis wel eens anders kan zijn ;)
Tussendoor was het op school vrij rustig, geen grote activiteiten, behalve een aantal basketbal wedstrijden met school waar Mia zich dit semester samen met bijna al haar vriendinnen voor had opgegeven. Zo was er een toernooi in Geneve, met overnachting. Inmiddels is deze route met de trein erg bekend, aangezien ze ook met hockey hier om de paar maanden een toernooi heeft. Volgend weekend staat er nog een toernooi in Lausanne gepland, wat meteen als afsluiting geldt voor het seizoen. Daarna gaat Mia met haar vriendinnen door in het spring semester, waarbij ze net als vorig jaar gaan deelnemen aan Track and Field (atletiek) met school.
Naast alle sportieve activiteiten zijn we er ook meer op uit gegaan naar het theater (Mia en ik naar Les Miserables), concerten (Finn en Oliver naar Apollo Brown en Oliver en ik Chef’Special) en verschillende festivals (Lilu Light Festival in Luzern). Ook was er voor Middle School (waar Mia op zit) een extra ‘Out of school Event’ waarbij er een volledige zaal in de bioscoop van Zug afgehuurd werd zodat ze met elkaar een film konden gaan kijken. Finn had ondertussen het geluk om afgelopen tijd tweemaal uitgenodigd te worden om met zijn vrienden mee te gaan naar hun ‘Home Country’. Zo was hij een weekend in Oostrijk en ook nog een weekend in Denemarken. Behalve dit soort leuke trips naar het buitenland, proberen we ook wat meer om de mooie plekken om ons heen verder te ontdekken. Zo zijn we gaan skiën in Flims, wat ontzettend mooi was en gaan we een evening snowshoe hike in Stoos doen en staan er dagjes uit op de planning in de omgeving van Grindelwald. Als laatste sneeuw activiteit vertrekt Finn volgende week nog met de Grade 9 students naar Wengen, waar het chalet van de school staat, om vervolgens drie dagen te gaan skiën met z’n allen. Daarmee zit het ski seizoen er weer op, kijken we uit naar de eerste warme lente dagen en genieten we de afgelopen week van de vele mooie zonsondergangen boven het meer van Zug!
Opvallende dingen:
-Mia samen met haar vriendin een taart heeft gemaakt voor haar Duitse juf ter verontschuldiging van hun ‘Yapping’ tijdens de lessen.
-Dat de Zwitserse Sinterklaas (Samichlaus) en zijn helpers (Schmutzli) er een stuk onvriendelijker uitzien dan de Nederlandse versie!
-De kerstbomen die te koop zijn bij de winkels overal dag en nacht buiten blijven staan, zonder enige beveiliging ter voorkoming van diefstal.
-We de laatste tijd regelmatig een officiële ‘Positive Recognition’ ontvangen per email van de high School over Finn, oftewel een compliment waarbij een student iets positiefs gedaan heeft en dit opgevallen is bij een van de teachers. Erg leuk om te zien steeds!
-Er steeds meer pop-up sauna’s aan het meer bijkomen elk jaar.
-De hoeveelheid fluorescerende oplichtende accessoires van Zwitsers op de fiets om gezien te worden in het donker. Van fel gele hoesjes over hun fietshelm tot zakjes over hun schoenen en handen.
09 Maart 2025 - 12:32
Jan:
Mooi verslag Annet. Het enthousiasme over al jullie activiteiten spat van je tekst! Fijn om te lezen.
09 Maart 2025 - 17:39
Marlène :
Leuk om over jullie aktiviteiten in het mooie Zwitserland en de uitstapjes naar Italië te lezen en de kids het naar hun zin hebben op school. Kijk uit naar het volgende weerzien![e-1f60d][e-1f3c3][e-2603][e-26f7][e-2764]